Nieuwe LPG-wetgeving LPG

Er is een nieuwe wetgeving van kracht voor LPG en CNG.

De nieuwe wetgeving is van kracht vanaf 5 mei 2013. U kan de volledige wetgeving hier downloaden: https://www.vanmeenen.com/LPG-autogas-Vlaanderen/forum/wetgeving/wetgeving-lpg.pdf

Hieronder bespreek ik de belangrijkste elementen van de wetgeving die betrekking heeft op LPG-installaties.

1. Etiket op auto

Art. 11. Op de achterzijde van iedere auto die LPG voor zijn aandrijving gebruikt, wordt, ongeacht de datum van zijn inverkeerstelling, op een duidelijk zichtbare plaats een etiket aangebracht. Dit etiket is conform het model in bijlage F.


Hierbij het voorbeeld van dit etiket, en de vereisten:



Als LPG-installateur kan u het etiket bij ons verkrijgen aan een schappelijke prijs. Om te bestellen, gebruik het artikelnummer "LPGETIKET".

2. Spanbanden: 3 spanbanden nodig indien tank onderaan hangt
Indien de spanbanden ook het gewicht van de brandstoftank dragen, dan moeten het er minstens drie zijn.


3. Tanks gekeurd voor 6 of 10 jaar.
De wederbeproeving van de brandstoftank gebeurt hoogstens :
a) elke tien jaar na de datum van de voorgaande beproeving indien de brandstoftank in de kofferbak of in de personenruimte van een wagen zonder vouwdak werd gemonteerd;
b) elke zes jaar in alle andere gevallen.

Let wel: er is een overgangsbepaling voor bestaande installaties (zie verder).

4. Montagetuigschrift - gewijzigd model
Art. 7. De installateur die de LPG-installatie heeft gemonteerd, gewijzigd of verwijderd, bezorgt aan de eigenaar van de auto een getuigschrift over de montage, over de ingreep of wijziging aan het voertuig, of over de verwijdering overeenkomstig het model voorzien in deel 1, 2 of 3 van bijlage D.
Dit getuigschrift is voorzien van een nummer samengesteld uit twee onderscheiden delen :
* de vier cijfers van het lopende kalenderjaar
* een nummer toegekend volgens de chronologische volgorde van de
ingrepen.
Dit getuigschrift blijft bij het voertuig in welke handen het ook overgaat. Het moet bij elke aanbieding van het voertuig bij een autokeuringsstation worden getoond.




Er zijn dus 3 types getuigschriften:
1. Voor een nieuwe LPG-installatie
2. Voor het wijzigingen aan de LPG-installatie
3. Voor het verwijderen van de LPG-installatie

Het montagegetuigschrift dient te gebeuren volgens het model op pagina 34 e.v. van het pdf-bestand: https://www.vanmeenen.com/LPG-autogas-Vlaanderen/forum/wetgeving/wetgeving-lpg.pdf

U kan bij ons dit getuigschrift verkrijgen in een voorgemaakt sjabloon, in Word. Stuur mij een mail (ives@vanmeenen.com) om het sjabloon te bekomen.


Het voertuig dient binnen de 30 dagen na het afleveren van het attest bij de keuring worden aangeboden. Anders is het attest niet meer geldig. Indien u zelf niet naar de keuring gaat, is het de plicht van de LPG-installateur om de klant hierop te wijzen.

5. LPG-opschrift verplicht

Als LPG-installateur bent u verplicht aan de buitenkant van uw bedrijf een LPG-opschrift te hangen met vermelding van uw erkenningsnummer. Dit opschrift dient te gebeuren volgens onderstaand model:


6. Overgangsbepaling
Art. 24. § 1. Iedere LPG-installatie die vóór de datum waarop dit besluit in werking treedt in een auto werd gemonteerd, en die niet beantwoordt aan de voorwaarden van artikel 12, moet spoedig en ten laatste binnen een termijn van twee jaar te rekenen vanaf de datum van de inwerkingtreding van dit besluit en zonder dat de aanvankelijk voor de brandstoftank vastgelegde geldigheidsduur mag worden overschreden, in overeenstemming worden gebracht.

Concreet voorbeeld van de overgangsbepaling:
Voertuig heeft een tank met keuringsdatum 01/2006, en deze tank is onderaan het voertuig gemonteerd. De auto is omgebouwd naar LPG in 2006.
Oude wetgeving: Tank is gekeurd voor 15 jaar - dus tot 01/2021
Nieuwe wetgeving: Tank is gekeurd voor 6 jaar - dus tot 01/2012 (tank is dus reeds vervallen volgens nieuwe wetgeving).
De klant heeft echter 2 jaar de tijd om zich in overeenstemming te brengen met de nieuwe wetgeving, waardoor hij tijd heeft tot 05/2015 om de tank te laten herkeuren. Na deze herkeuring is de tank opnieuw voor 6 jaar geldig.

Let op! Deze overgangsbepaling geldt niet voor voertuigen die omgebouwd zijn naar LPG na 5 mei 2013. Dit heeft enkel betrekking op voertuigen die reeds vroeger omgebouwd werden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

LPG-installaties voor dieselmotoren - DIESEL DUAL FUEL

LPG-generatoren: 2,35 x goedkoper dan benzine in verbruik

Keuring LPG-fles