Afstand LPG-tank ten opzichte van de grond - wetgeving

Hierbij vindt u de wetgeving die bepaald hoe hoog de LPG-tank van de grond dient te hangen. Wij volgen deze wetgeving ook bij de montage van een damptank onderaan een motorhome.

Montage van de brandstoftank onder de auto (uit Belgisch staatsblad - 05.04.2013)
8.

HOOGTE TEN OPZICHT VAN DE GROND
§ 1. Bij de montage van de brandstoftank onder de auto moet bij een lege auto met de ophanging in rijstand, de vrije hoogte tussen het laagste punt van de brandstoftank en de grond ten minste 200 mm
bedragen voor auto’s met een maximaal toegestane massa tot en met 3500 kg, en ten minste 250 mm voor auto’s met een maximaal toegestane massa van meer dan 3 500 kg.
Voor de onder de categorieën N1 ingeschreven (= lichte vracht - zie link) of in te schrijven auto’s en voor de terreinvoertuigen zoals bepaald in bijlage II van Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot vaststelling van een kader voor de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan en van systemen, onderdelen en technische eenheden die voor dergelijke voertuigen zijn bestemd, mag de vrije hoogte onder de brandstoftank niet kleiner zijn dan 250 mm. De minimale vrije hoogte mag na verloop van tijd nooit met meer dan 10 % verminderen.

AFWIJKING
Er kan echter van de in het eerste en tweede lid opgelegde minimale vrije hoogtes worden afgeweken, indien de brandstoftank aan de vooren zijkanten voldoende is beschermd en indien geen enkel onderdeel van de brandstoftank onder de beschermende structuur uitsteekt.

MONTAGE ACHTER DE ACHTERWIELEN
§ 2. Een brandstoftank die achter de aslijn van de achterwielen van de auto is gemonteerd, ligt bovendien volledig boven de raaklijn die vertrekt van het achterwiel en die door het laagste punt van het oorspronkelijke achterkoetswerk loopt of, in voorkomend geval, door de oorspronkelijk gemonteerde bumper.
Indien evenwel om redenen eigen aan de fabricage van de auto’s met een hoogst toegelaten massa tot en met 3 500 kg niet aan de hierboven vermelde vereiste kan worden voldaan, dan mag de vrije hoogte onder ieder punt van de brandstoftank niet minder bedragen dan 1/4 van de horizontale afstand van dat punt tot het verticaal vlak dat door de aslijn van de achterwielen van de auto gaat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

LPG-installaties voor dieselmotoren - DIESEL DUAL FUEL

LPG-generatoren: 2,35 x goedkoper dan benzine in verbruik

Keuring LPG-fles